"Our Little Abang"

To his little brother(hadif),he is very caring and responsible “ABANG”..



To his sister(along) and aunt(mok dek) he is very naughty boy,certain time he will be peacemaker to them..



To his mak tok n pok tok,he will be matured and helpful….person,except when he crying..



To his ummi and abah,he is very pampered boy






To his pak ngah n chik ngah,he will be a story teller



To his pok chat,he wil be a DJ,request his pok chat to sing “lagu pakai baju kancing baju”…

AND

To his chik and the..





He will be multipurpose personality…









He will be very good “geng” when chik and the bully his along and mok dek..
He will be advisor when chik and the want to buy something(besenye advice dia supaya chik and the beli mainan utk dia..hmmm..
He will be reminder when chik n the promise something to him..
He will be funny person when he want to tell about something but different “ayat”..
He will be like “pisau cukur”mengepau his chik and the..
AND
he will be manja person,want to makan with chik and the,even chik and the makan ikan kering pun dia nak jgk,when he want to sleep and when along and mok dek bully him …

He is our STRENGTH…He is our SOUL..

ABANG MUADZ DA BESAR…

19 SEPTEMBER 2010



...muadz sambut birthday yang keempat..
sebab chik and the xleh sambut skali,so,awal2 da bagi hadiah

sekarang..budak tu da besar..

da pandai komen pasal orang…(besenye the yang kene)
da pandai nasihat orang(especially along dia)
da pandai merajuk bila dia cakap orang xdengar..
da pandai bagi pendapat...
da pandai betulkan ape yang xbetul..(di mata dia)
da pandai pertahankan apa yang dia cerita (bila ada orang argue)...
da pandai marah orang bila orang wat salah..
cakap banyak..perangai pun banyak..gigi je xbanyak2..
Selamat Menyambut Hari Lahir yang ke empat
Sannah Helwah Ya ”Ashz”..
……..MY HERO...

gambo muadz dari kecik sampai ke beso(4 tahun)

























p/s: sorry ye ashz achik anda busy..birthday da lama,tp br post

Salam semua..

hari ini merupakan hari istimewa untuk hadif walaupun dia tak tau pape..
aku plak, esok start final exam untuk semester 2 iaitu 30/3.
walaupun aku sibuk nak hantar assignment yang diberi last minit,study lagi..
tapi untuk prince aku ni,aku berkorban lima minit untuk entry dia..
esok2 bila dia besar,bleh la dia baca..


birthday boy

Selamat Hari Lahir Yang ke-2 untuk Ahmad Hadif Mifzal..

Semoga hadif cepat besar..



semoga hadif dapat hadiah yang banyak dari ummi dan abah..

semoga hadif happy sokmo..

semoga hadif dapat main dengan gembira

bersama mok dek,kak ya dan abg muadz..

semoga hadif da x menangis malam2..

dan Semoga Hadif jadi cucu yang penyayang kepada mok tok dan pok tok,anak yang solleh kepada ummi dan abah,adik yang baik kepada kak ya dan abg muadz dan anak sedara yang ber"juruh" kepada achik,the dan mok dek..





hadif bersama bidadari-bidadarinya...

we love u so much

Salam semua..
pada cuti semester break yang lepas.sekejap je seminggu.aku ada menjalani kursus biro tatanegara selama 4 hari berkampung di kem desa mahmood,pasir mas.Kelantan.aktiviti sume best2 kecuali ceramah,besela,boring ckit.Antara aktiviti yang aku xleh lupa kembara minda dan night walk.kembara minda tu aktiviti macam explorace.bagi amanat suh jaga.ada satu task tu,group aku xikut arahan,jadinya terpaksala meredah air kolam yang ntah penuh pape dua kali.orang lain wat skali je..first time,pkai b.a,tido dalam air then seberang guna tali..iyark..baunya sgtla wangi..yang kedua kalinya aku kena seberang guna 2 tali,satu atas kepala,satu bawah kali..sekali tengok macam monyet,dua kali tegok baru macam orang. Masa menyeberang tu ada la abg2 fasi yang sangat jahat nak jatuhkan kita dalam air.dan aku selamat sampai.halangan lain macam binggo manusia,spider web dan khabar angin.kena wat cheer song agi.habis aktiviti tu,besela malam tu ada sesi tangis menangis.ingat mak,ingat ayah.pastu nangis.sampai krem kaki aku..then aktiviti night walk.sebenarnya aktiviti ni suprise.kejut orang kul 3 pagi.aku pulak terkejut 5 minit sebelum kul 3.pastu dgr wisel.kumpul kat padang kawat.kononya kem kena serang.


Padang kawat..tempat menjerit,meraung,berkawat,berponco-ponco..dan sebagainya..




maka terpaksala kami masuk hutan kul 3 pagi.hutan kebun getah.masa tengah jalan gelap tu dengan xde lampu jalan dan rumah orang.aku pun terfikir.beginila agakya kehidupan burung hantu.untungnya aku dapat merasai kehidupan walaupun aku ni burung hantu untuk sementara waktu je..tengok langit,cantiknya bintang..bila tarik nafas,sejuknya udara.inila kelebihan berjalan diwaktu orang lain sedang tido..xsume orang dapat rasainya.lepas tu dia lepaskan sorang-sorang pegang tali..mak aih jauh plak tu..tali plak bnyak halangan.tecucuk situ,,tercucuk sini.pastu tengahjalan tu ada la hantu yang xbertauliah.duk usik orang.macam-macam.aku secara spontannya sebab terkejut,bukan hantu kejar aku,aku yang kejar hantu.hantu tu siap lari lg.kena hempuk ngan botol air mineral.pastu jalan lagi kat depan,jumpa geng,dia kata tali putus.ingatkan kene tido dalam hutan dah.pastu tetiba je hantu tolong betulkan tali.kantoi dah la..bila sampai kat padang,jumpa jan,tanya takut x?jan kata xtakut ah..hantu bau rokok.fuhh,macho gila jan.kawan aku lg dasyat.ciap bagi hantu tu mandi ngan air mineral lg..kcian btul hantu tu.esoknya.berjalan masuk kampung,cari jalan pulag ke kem.selamat sampai.dua hari lepas kem tu,aku dapt msg,salahseorang fasi aku,kak intan karina meninggal coz excident.memang aku terasa sangat..dia yang banyak tolong aku masa kaki aku krem,then ms tunggu abg aku ambik,dia teman aku disamping fasi-fasi lain.mmg tak disangka perkenalan kami diakhir usianya.rahsia allah,tiada siapa yang tahu.moga arwah kak intan karina tenang disana..ameen..Sekadar untuk kenangan..


bebudak SE..sebelum berangkat pulang..kenangan bersama abg alif..

Burung Hantu..

Salam...
klau bercakap pasal burung hantu,ape yang akan kita fikirkan?klau aku,secara autonya aku pk...
statement 1:
burung hantu x tido malam..berjaga..siangnya tido..

statement 2:
burung hantu cute..muka dia unik..

lately,bebudak SE ada masalah schedule claz..oleh sebab budak SE ramai,so kene duk kat kelas yang special,kelas cikai2 xleh..xmuat..kebanyakan lecture kami kat medan syarahan barat or timur (mst/msb)..kebanyakan ke?rasanya hampir semua kot..nak dijadikan cerita,mst and msb blackout 2 minggu yang lalu..memula..happyla coz tadak klaz..ingatkan sehari je..rupanya lama..semalam lecture inform maybe dekat sebulan coz cable bawah tanah putus..prosedur kerajaan ambik masa sebulan..

so,bebudak SE free la siangnya..malam plak terpaksa replace.nak buat siang hari bilik kuliah memang xcukup..dr pouzi suggest bebudak SE buat kelas start kul 9.00 until pukul 5.oo a.m..ok x?xpenah lagi mn2 u wat rasanya..

Jd relateNYA..bebudak SE akan jadi burung hantu la sebulan ni..siang hari membuta..malamnye ada klaz..burung antu pun,burung antu la..statement pertama betul...statement kedua pun betul..maknanya..bebudak SE sumenya cute2..he3..





Ada nampak persamaan X?ngeh3...

i've complete it!

Alhamdulillah..
tepat pukul 10.30 pagi tadi tamat la satu paper yang aku ambik sem ni..xsampai mid lagi satu paper da tak payah pikir..ringan skit otak untuk hafal anatomi..
Mmg harini di nantikan..tadi mmg happening gila jawab exam..ciap dibenarkan discuss ag...bnyak Giler soalan.
sebenarnya arini aku test untuk canoe.30%..70% praktikal...sangat seronok..

tetiba rasa rindu nak pegi tempat tu..



nilaa tempat aku menelan air 3 hari..sampai sendawa xpayah makan nasi..ngeh3..
3 hari 3 rasa..

hari yang paling mendebarkan hari test praktikal..mak aih..kecut perut..nila antara gambar2 di hari test..



tengok muka budak blakang..muka tension..tengah tunggu turn..



ni plak bosan tahap dewa nunggu turn..bila la time ak..



sume kayak ni..aku da naik..he3..caya x?




sedih betul muka orang menunggu ni..




ammacam?macho x fasi kami?dia ni la atlet canoe negara and negeri..


Bro fendi: berapa la markah aku nak bg bebudak ni..parah2..bg xlulus karang..menangis..


bg 1/10 sudah..bebudak xleh markah bebanyak..


tara..ni gambar tengah wat emergency break..nsb baik menjadi..




baru abis test..tengok tu..basah kuyup..


last session..posing..


my memory..maybe tempat ni akan jadi tempat yangfirst time and last time aku pegi..

caution!!

ape yang aku tulis kat bawah ni maybe sgtla boring..aku post ni pun sekadar ingatan aku je..(like diary)..so dinasihatkan jgn baca..

Cerita star one and star two

Salam semua…
Pengalaman baru yang xlehlupa..
Pada semester ni aku diwajibkan ambik koko..3kredt hour..kami bleh pilih apa yang disukai utk koko ni…aku plak pilih kayak..hah kau! Kayak tu…xpenah2 dalam idup berkayak kecuali dekat bidong hari tu..macam cari penyakit je..ye x?

So aku pun start la pi training…dari malam ag packing barang,fuh semangat giler..

23rd..
7.30 am

Bertolak ke kuala ibai(masjid terapung) kat persatuan kanu trg..
Sampai2 dia bagi makan dulu..pastu tunggu punya tunggu coach xjgk smpai2..fasi2 ada la 2 3 org..pukul 9.30 baru start..rupa-rupanya salah seorang fasi kami accident..2 yang jadi lambt..briefing dengan anatomy kayak..mak aih..ngantuk gila..ingatkan pepagi da kena terjun air,ghupenye x..sempat la 5x nguap..pastu 12.30 makan lagi..pastu pi solat kat msjid terapung..2.45 start activiti air..sume pakai b.a(beyonce aid)kebush terjun..best woo..mcm kat bidong,cume lain ckt…kali ni kene terjun sungai..hr tu laut..bila airmsk mulut rasa tawar,payau…fasi cakap klau nak manis berenang dalam air sirapla..kat bidong masin..klau sesapa penah mai trg kat jambatan sebelum sampai masjid terapung klau dr ktn..kat citu la aku dengan sukarelanya aku telan air..korang lalu,korang tengokla air dia warn ape..kat citu ada sand island..nampak je cetek,tp..pergh..macam-macam scene ada…seronok jgk sebab xpnas.so xdela sunburn..Cuma terpaksa wat dalam ujan..antara aksi2nya..berenang guna b.a..sah2la xtenggelam kn?pastu kene without b.a..mmg bestla…ada aksi tidur tilam air..terapung woo..kene wat jgk meniarap..last skali berenang..dengan happynye aku da pandai berenang..nak bleh pandai tu 5x jgk la sendawa..yela…kenyang tertelan air..bedeguk..bedeguk..fuh..umur 21 baru pandai berenag?anak sedara aku 5 thun da pandai..relax je..ish..malu2..xpe..lpas ni bleh fight..bila da duk dalam air,tertanya2 plak bila la nak naik kat darat..sejuk wooo…agin laut..kat citu muara..fasi xbagi naik..lntak la beku pun selagi xabs..alhamdulillah..sume dapat berenang..kawan aku jan je yang orang lain baring timbul,dia baring tenggelam…wat ngan coach pun xleh..huhu..bila da abs..naik2..nak pi salin baju…baju pulak tertnggal..hampeh tul…so balikla dengan baju basah..naik bas,jmbatan sultan mahmud plak jammed..balik ikut jalan jauh..beku duk dalam bas..nasible..

24th Dec 09

7.30a.m
Mcm bese naik bas kat depan asrama baru..sesampai trainer da goyang kaki tunggu..diambil alih oleh bro khairi utk masia cergas!pelik2la senaman yang dia ajar..xpenah buat diorang…sampai jd flexible bdn aku..balik steching baru makan..then terjun dalam air..ari ni sebenarnya test untuk dapat star 1..star 1 ni untuk double..kayak naik dua orang..first skali aku kena angkt kayak ngan jan..bleh tahan la jgk..then dia suh wat forward,backward,emergency stop,pusingan 360 degrees,turn left,turn right..ok lg sebb double mmg senang kawal..petang plak kena wat lg utk self rescue double..atas pengalaman lepas dia suh wat mix double..memula aku wat ngan jan.sampai kesudah xleh naik..then kami pn mixdouble..for my frenz,thank you very much..nasib baik budak macho tolong aku..dia tolon tekan deck untuk aku,so aku blehla panjat..then dia tarik b.a aku..lepasla aku untuk dapat star 1..siap sume2 ni pun dekat pkul 7,letih betul smpai nak usung kayak pun aku xlarat..dahla ms tu ada abg encem tengah tengok kitaorang angkat kayak…tgh2 jalan..bedebuk jatuh..bukan jan yang jatuh..aku jatuh..nasib baik jatuh ayu..tengok suar kat lutut..waaa…koyak…da la suar palig aku sayang..bro encem tu kata rilex..then try angkat skali ag..kayak tu buat dek je..xtrangkat pun..tgk tgan..waaa..darah..abg encem tu pun ngan machonya tolong angkatkan ngan jan..nsb baik xpecah kayak orang..aku pun pi mndi..tgk lutut darah..adeh.. smpai umt pukul 7.35..bekejarla untuk solat magrib..malam ni la baru rasa sakit seluruh badan..jan ciap telan pandol extend agi..aku tido dari malam sampai pagi xbergerak2 posisi..statik je..punyala sakit..

25th dec 09
7.30 a.m


gambar ni sebelum start kene rendam dalam air..

Pegi lagi ketempat sama…macam bese..tp kali ni kami sampai dulu..trainer blum bangun..last2 bos diaorang sampai dulu..ape lg..kene marahla..then pegi la wat strech lagi..xsama macam semalam dah..balik stech pi lagi dalam air..hr ni air xmasin sngt..cool je..dia pun gitau untuk test star two(berkayak secara solo) apa yang kene wat..kene wat scalling draw,self rescue,bow rescue,swim,emergency break,high brace(macam turn left/right la),high recorvery slack for support(short shaft)..memula aku test self resque,bila dengan bro kimi,naik2,terbalik..naik2 terbalik..bro khairi kta,balance…debush terbalik..then berlatih3…blehla..petang tu…berlatih self resque xjd balik…lupa teknik..blajar ngan budak laki dia ajar teknik lain plak..letih2…last2 dapat.then berlatih short shaft..short shaft ni kita kena pkai spraydeck biar air xmasuk dalam kayak n badan kita melekat pada kayak...so.kene bangun dari air dalam keadaan posisi duduk dalam kayak..ssh wo..klau xleh naik mmg lemas..wat ngan bro kimi n bro syawal dia kta body parking ok dah Cuma pinggang xkuat..wat 3kali bila aku da dapat feel nak wat kali keempat bro syawal jerkah aku masa tengah wat..aku ingat paddle kene dia,,aku pun ckpla..sorry.blupp…blupp…blupp.air masuk dalam mulut..adeh..xjd lagi..bro kimi pun marah..mu r ni jerkah.klau x jd dh..mmg pun..klau bro syawal xjerkah..mmg jdla…then dia suh practice..then lepas tu aku wat ngan bro fendi..kali pertama tenggelam xnaik2..kali keduapun sama..xnaik2 jgk.sampai terpusing pingang aku..bro fendi kata xpenah2 orang lain wat pinggang terpusing dari speed deck..kenela gelak..ms tupinggang pun aku xkenal....masuk kali ketiga baru jd..sukanya trainer xterkata…terloncat2 dalam air,sebb yang bleh wat 3 4 orang je..then dia suh wat skali agi..teggelam jgk..dia pun kta…aku cpat lupa..ingat balik cmna wat td..ms tu orang lain balik jeti dah..tinggal aku,then sorang lagi yang wat last skali bro fendi n bro kimi..bro kimi ajar yang sorang lagi..wt last jdla..ciap give me 5agi…then blehla balik lepas kene dera..ms aku naik naik tangga brob fendi panggil aku..dhla tangga tu curam..nsb baik aku x tergolek jtuh..diaorg ketawa..ciap nyanyi nm aku ag..hmpeh btul..kebetulan ms nak naik bas bro kimi ada,aku ucap t.q..dia ciap wis gud luck ag..


tengok..ni namanya original blusher..tahan lama wo..lg elok dari silky girl or whatever..so pi klaz aku pun jadi la ninja..

26th dec 09
7.30 a.m
Hari test..
Sume muke tension blake..
Dalam bas sume cter pasal mimpi mlm tadi..mmpi wat test..aku naik katil rasa mcm naik kayak ag..lepas wat strech yang pelik2 tu..bhgla no untuk test..aku kn no 32..jan 31..adeh..letih nunggu..kene plak hr pns..mcm2 gaya..speed deck yg dipanggil skirt kini brtukar jd tudung..petang,bro fendi panggil main lompat2..tunggu la bila no ak…last dia panggil nm..ciap gtau aku kn naik dancer..watla break,scalling draw..high race aku kene wt2 kali..bow rescue pun 2kali..terbalik xnaik2..kali pertama tenggelam terus..iyerk..air laut msk..masinnya ya allah…hidung aku da lain dah.menitik2 air hidung.air pasang..then short shaft..bro fendi da ckp..shazana semalam da jd ek..kbtulan bro khairi jg aku..first wt..air xcecah telinga..dia kt semalam lawa dh..kali kedua pun sm..xpuas ht ag..bro khairi kt watje biar tenggelam truspun xpe..wat2..satu kepala terendam air tp still bleh bgn..melompatla bro fendi..sume orang tepuk tgn..bro fendi n kimi ciap suh wat 180 ag..adoila
...then self rescue kejapje..ciap sume,last skali renang..ms aku nk tengokk mark dia xbg..pastu bg..dia kta okla..xde pun 8..harap2 berbaloi la dengan keskitan aku ni..pastu sesi bergmbar..


tara..ceria..




diaorang mmg sporting..sekarang ni aku bakal dpt hadiah..nak tau pe?hidung da k.o…mmg kene nafas ikut mulut,satu bdn sakit,duduk xleh,meniarap xleh..ngiring xleh..insyaalah hadiah dia high fever...badan pun da lain mcm..tengk jela esok cmna..

Aku first batch untuk sesi ni..teori test 23rd January..harap2 soalan senang..
Itu la cter pegi canoe training..mesti korang boring bacakn?sapa suh baca…aku ni bukn pandai bercerita sangat..sekadar wat kenangan je..

Newer Posts Older Posts Home